diabetische neuropathie


diabetische neuropathie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

aantasting van de zenuwen door een verstoorde bloedcirculatie die het gevolg is van diabetes (suikerziekte) en er bij iemand met diabetes bijvoorbeeld toe leidt dat het gevoel in de voeten vermindert of zelfs geheel verdwijnt

Algemene voorbeelden


Zenuwen worden gevoed en van zuurstof voorzien door kleine bloedvaatjes. Deze kleine bloedvaatjes kunnen door diabetes worden aangetast. De zenuwschade die daardoor ontstaat noemen we diabetische neuropathie. Meestal betreft het schade aan de vaatjes van de langste zenuwen, dit zijn de gevoels- en bewegingszenuwen van de benen. In het begin merkt u er niets van. Als de zenuwschade toeneemt kan het gevoel afnemen of veranderen. Dat geeft klachten die vaak worden omschreven als gevoelloosheid (gevoel op watjes te lopen), pijn, tintelingen of onzeker lopen. Aantasting van de bewegingszenuwen leidt tot spierzwakte in de benen en vermoeide benen bij het lopen.

http://www.diep.info/diabetes-educatie-complicaties-diabetische-neuropathie

Een complicatie van diabetes is micro-angiopathie. Dit houdt in dat kleine slagaderlijke bloedvaatjes van de ogen, nieren en de voeten worden aangetast door de hoge suikerspiegel. Bij de voeten ontstaan daardoor bloedcirculatieproblemen. De patiënt krijgt last van warme rode voeten en de weefsels krijgen minder zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen. Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren door hoge bloedglucosewaarden. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen (diabetische neuropathie). Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden.

http://www.voetverzorging.nl/